Artiklar


Rö Folketshus- och Byalagsförening


På denna sida publiceras artiklar om olika händelser i Folkets Hus och föreningen

2017-2021


Referat från föreställningen Valfrid Rönnlunds musik.

Skivsläpp på Rö folkets hus av ”Valfrid Rönnlund - ett spelmansporträtt” med Isak Eriksson och Magdalena Eriksson. Alla var där (minst 80 pers) och lyssnade, åt Hasses&Monas kolbullar och blev efter paus inkallade av Magdalena som kulade! Valfrid Rönnlunds barnbarn, barnbarnsbarn och Barnbarnsbarnbarn, lilla Rut, var också där!


RÖ FOLKETSHUS SOMMARAKTIVITETER FÖR BARN


Nyss avslutades sommarens aktiviteter för barn mellan 6 och 15 år, som Rö folketshus, för andra året i rad, arrangerade under några soliga dagar i juli.

Första träffen ägnades helt åt textiltryck. Alla designade sin egen tröja, som passade precis och blev väldigt fin med sitt alldeles unika mönster och färgkombination.


En dag var det fiskeutflykt till Djupsjön med kycklingsallad som lunch. De flesta fick napp och några lyckliga kunde t o m håva in både öring och abborre.


När det var dags för MA Ranch i Viksjö med turridning på häst, tvekade en och annan men tog mod till sig, red iväg på en skogstur och kom tillbaka med ett lyckligt leende, fast besluten att börja i ridskola till hösten.


Vandringen upp till den inredda vintunnan på Bjässholmsberget avslutades med kebablunch och ett svalkande bad vid sandstranden i Gamellandet.


Hela detta sommararrangemang på fem dagar avrundades med en spännande brännbollsturnering i Överskog, hamburgare, tårtkalas och prisutdelning.


De som höll i programupplägget med luncher och fikapauser var Rö folketshus styrelse tillsammans med VåRös förskola och fritidshem i Utansjö.JULFEST i Rö 2020

Den gamla traditionen ”att dansa ut julen” hålls vid liv av Rö Folkets Hus o Byalagsförening, som anordnade julfest lördagen den 4 januari. Folkets Hus var alldeles fullt av vuxna, större och mindre barn.

När vår veteran Sonja Ramström och lekledaren Carina Norberg drog igång julmusiken på dragspel och fiol infann sig den rätta feststämningen. I år hade Trulsa letat sig från storskogen till Folkets Hus. Hon är en välkommen och mycket uppskattad gäst. Barnen älskar henne och hennes guldpengar. I väntan på att alla skulle hinna komma serverades hemgjord glögg och pepparkakor. Lite ischoklad fanns också.

Efter detta bjöd lekledaren upp till ringdans och jullekar kring den fina granen. Vi började med långdans till nu är det jul igen. Därefter fick vi vara både grodor, grisar, rävar, kråkor och mycket mer. I år fick vi också göra en tokig dans där man under dansen höll varandra på huvet, axlarna, magen o rumpan vilket blev kul eftersom vi var så olika storlekar. Dansen avslutades liksom föregående år med sången … nu är glada julen slut… allt för att det skall bli en fortsättning även nästa år. Därefter sköts det upp en hejdundrande raket.

Trötta och varma efter dansen smakade fikat med de av Mona Nixon hembakta lussekatterna och Miriam Åkerbloms pepparkakor mycket gott.

Lotteriet gav många en chans att välja vinst från vinstbordet. Alla blir så glada när deras lottnummer ropas upp.

Slutligen anlände den efterlängtade tomten som delade ut godispåsar till barnen. Den stiliga tomten fick många goa kramar för detta. Trulsa hjälpte tomten så att ingen blev utan.

Ett hjärtligt tack till alla deltagare, Sonja, Carina och alla andra som hjälpte till samt till Anna-Lena Dahlqvist som i många år hjälpt tomten att fixa godispåsarna.

Birgitta Stattin


Julfest på Rö Folkets Hus 2019

Trots halt väglag hade 75 personer kommit till Rö Folkets Hus lördagen den 7 december för att äta julbord. Utomhus var pyntat med julgran, granrisgirlang över ingången och en hemgjord krans på dörren. Inomhus möttes vi av en stjärnhimmel i taket, ljusstakar o annat pynt samt två bord med julläckerheter.

Festen inleddes med servering av glögg och pepparkakor och utdelning av ett A4ark med klurigheter som vi skulle ägna oss åt sedan vi hälsat på varandra och hittat en sittplats vid de med vita dukar och röda servetter dukade borden. Efter att Roger Mähl hälsat oss välkommen fick vi ta för oss av godsakerna. Både en och två gånger. Gissa om det var gott och mätta blev vi.

Efter att borden dukats av fick vi köpa lotter i hopp om vinst från det stora vinstbordet. Även i år hade jag tur och fick med mej hem ett par hemstickade handledsvärmare. Bra att ha. Det blir väl kallt även denna vinter.

Kvällen avslutades med kaffe, kakor o godis.

Tack till alla som jobbat för att åstadkomma denna trevliga kväll!

Nästa gång vi ses på Folkets Hus blir lördag 4 januari 2020 när vi dansar ut julen. Alla är hjärligt välkomna.

God Jul och Gott Nytt År önskar jag alla som läser mina reportage!Birgitta Stattin

Surströmmingsfest 2019

Att äta surströmming i glada vänners lag är ett måste för de flesta norrlänningar och numera även för många andra. Fredagen den 16 augusti festade vi på årets upplaga av denna delikatess på Rö Folkets Hus.

Festen började med mingel, en god svartvinbärsdrink och chips medan vi letade oss en bra sittplats vid de med rönnbär vackert dukade borden. En av arrangörerna, Karin Lundqvist, hälsade välkommen och uppmanade att ta för oss och börja rensa strömmingen. Till det bjöds, som brukligt är, varm och god potatis, hackad rödlök, gräddfil och tomater. Tunnbrödmacka med ost är också ett måste. I år bjöds på hembakt tunnbröd skänkt av Hans-Erik Norberg i Ulvvik. Vilken delikatess. Det fanns också mjukt tunnbröd, speciellt lämplig för den som vill göra tunnbrödsklämma. Ätandet avbröts av sånger till surströmmingens lov. Vi åt oss proppmätta men ändå blev det över.

Efter maten blev det underhållning av musikartisten Nanna Walderhaug där vi kunde sjunga med i en del av hennes visor.

Måltiden avslutades med kaffe och Barbros goda blåbärspaj med vaniljsås. För de törstiga fanns det också två glasbehållare med vatten. I den ena simmade gurkskivor och i den andra citronskivor.

Tack Gun-Marie, Karin, Barbro, Gunnar och Jonas för den goda maten och trevliga samvaron.


Birgitta Stattin


Grillfest på Rö Folkets Hus 2019


Lördagen den 2 augusti kom drygt 60 personer till Rö Folkets Hus för att vara med på den årligt återkommande grillfesten.

I väntan på att alla samlats serverades lite välkomstdryck med tilltugg. I år underhölls vi också med sång o musik av Anna o Anders vilket ytterligare höjde feststämningen.


Mona Nixon hälsade alla välkomna och sedan serverades grillköttet. Tillbehören bestod av potatis- grönsallad samt baguette och hemgjord bönsallad o rabarberchutney. Alla lät sej väl smaka och det blev inte många köttbitar kvar i pannan. Sedan blev det kaffe med hembakt rödvinbärskaka och mera sång o musik från en varierande repertoar. Många välkända bitar där vi kunde sjunga med. Under tiden såldes lotter där några vid dragningen fick vinst och andra inte. Innehavaren av sista vinstlotten vann en middag för två på Höga Kustenhotellet;

Tack till Mats Löfroth för denna vinst.


Tack även alla andra som bidrog till denna trevliga fest.


Birgitta Stattin


Midsommarfirande på Rö Folkets hus 2019


I år hade vi vädergudarna på vår sida. Solen sken från molnfri himmel och det var nästan för varmt i solen.


Strax före kl 12 började våra musiker spela för att välkomna den strida ström av människor som kom till festplatsen. Detta gör att feststämningen går i topp. Vår ordförande Mona Nixon väntade några minuter med att hälsa välkommen tills Birgers traktorvagn med barn från Finsvik-Källsand hade anlänt. Därefter tog vår lekledare Carina Norberg hand om programmet. Tillsammans med sina spelkvinnor o män stämde hon upp i en sommarmarsch och midsommarstången, som lövats och nu prytts med blommor, bars på starka armar runt planen och sattes på plats. I år var det många, både stora och små som dansade och vi hade lika trevligt som alla år tidigare. Vi fick dansa både kända och nya ringlekar där Carina först visade hur det skall gå till. Dansen avslutades med en hejdundrande raket för att hälsa sommaren välkommen! Vi tackar Carina och hennes medhjälpare för att de i flera år medverkat till att hålla de fina gamla traditionerna vid liv.


Efter dansen fylldes Folkets Hus med fikasugna besökare. Andra var ute och roade sig med de olika aktiviteterna. Många prövade lyckan både vid chokladtombolan och vanligt lotteri där innehavare av lotter med slutsiffrorna 00, 0 och 5 kunde välja vinst från 3 stora vinstbord inne på Folkets Hus. Många var det också som prövade sina kunskaper med en tipspromenad. Efteråt smakade det säkert gott med en varmkorv. De som stod i de olika stånden, sålde lotter och fixade fikat hade det både trevligt och stressigt. På senare år har de duktiga spelkvinnorna och männen även spelat en stund efter dansen vilket uppskattas och gör att trivseln ökar.


Firandet avslutades med sedvanlig prisutdelning till de bästa pilkastarna och de med bästa resultat på tipsrundan.


Rö Folkets Hus och Byalagsförening tackar alla besökare samt alla som bakat och ställt upp på annat sätt även detta år för att skapa ett trevligt midsommarfirande och ge oss ekonomiska förutsättningar att kunna fortsätta driva Folkets Hus och därmed förhoppningsvis även midsommarfirande 2020.

Besök vår hemsida rofolketshus.se och se vad vi hittar på härnäst.


Birgitta StattinJULGRANSPLUNDRING

i Rö 2019

 

Rö Folkets Hus och Byalagsförening håller fast vid den gamla

traditionen "att dansa ut julen" som skedde söndagen den 12

januari.

När spelmännen familjen Anneli, Bernt, Rickard och Peter Lindeberg som

med den äran hanterar gitarr, munspel, fiol och piano samt vår

veteran Sonja Ramström. Som spelar dragspel, började julmusiken

vara den rätta feststämningen. Många barn saknade trollmor,

som tyvärr år var på annan ort. Vi hoppas hon har möjlighet

att vara med nästa år.

 

Jag väntade på att alla skulle komma och servera läckra, saftiga

och pepparkakor. Efter detta bjöd vår ordförande och tillika dagens lekledare Mona Nixon upp till ringdans och jykar. Vi började med nu är det jul igen. Därefter fick vi både grodor, grisar,

rävar, kråkor och mycket mer. Dansen avslutades som förra året

med sången ... nu är glada julen slut ... allt för det ska bli en fortsättning även nästa år. Därefter sköts det upp en hejdundrande raket.

 

Trötta och varm efter dansen smakade fikat med hembakt bröd mycket gott.

Under fikapausen spelade spelmännen ytterligare några låtar.

 

Lotteriet gav många chanser att välja vinst från det överfulla

vinstbordet. Det räckte även till de barn som köpt många men inte

vunnit.

Slutligen anlände den efterlängtade tomten som delade ut presenter till alla barn. Den stiliga tomten fick många goa kramar för detta.

 

Ett hjärtligt tack till alla deltagare, spelare och de som hjälpte

till samt till Anna-Lena Dahlqvist som i många år hjälpt tomten

att fixa godispaket.

 

 

Birgitta Stattin

 

Surströmmingsfest i Rö 2018


Lördagen den 18 augusti festade vi på årets upplaga av denna delikatess på Rö Folkets Hus. Att äta surströmming i glada vänners lag är ett måste för de flesta norrlänningar och numera även för många andra. Det började vattnas i munnen redan när vi i dörren kände den delikata doften.


Vi satte oss vid de vackert dukade borden och vår ordförande Mona Nixon hälsade välkommen och uppmanade oss att börja rensa strömming eftersom potatisen inte var alldeles färdigkokt. I gengäld skulle vi få riktigt varm potatis. Det fick vi och den var god liksom den hackade löken och tomaterna som ju också är goda tillbehör.Tunnbrödmacka med ost är också ett måste. Vi åt oss proppmätta men ändå blev det över.


Medan kökspersonalen dukade av såldes lotter. Vid den senare dragningen konstaterades att vissa har tur och andra inte


Måltiden avslutades med kaffe och en god hembakad kaka.


Tack Mona, Göran o Mirjam m familj för den goda maten och trevliga samvaron.


Birgitta Stattin

Allsångskväll på Rö Folkets Hus 2018


Onsdagkväll den 11 juli kom ett trettiotal personer för att vara med om premiären för allsång på Rö Folkets Hus. Efter alla dessa varma sköna kvällar denna sommar planerade vi att hålla till på verandan. När vi burit upp bänkar, monterat ihop högtalare och kvällens allsångsledare Emma Ekebjörk satt upp sitt piano började regnet droppa. Det var bara att ta ett snabbt beslut och flytta inomhus och tur var det för regnet blev sen alltmer ihållande. Trots detta var stämningen hög och alla sjöng med i de välkända texterna med liv och lust. Allsångerna varvades med solosång av Emma.

I pausen serverades kaffe med hembakt bröd. Därefter fortsatte vi sjunga och mot slutet med mera lokal anknytning,  Dansen på Baggens skär och Härnövalsen. Som avslutning sjöngs Högsjö i mitt hjärta.

Tack  till alla som kom till denna härliga allsångskväll och till kvällens allsångsledare Emma som såg till att vi höll igång med sången och humöret.


Birgitta Stattin

Grillfest på Rö Folkets Hus 2018


Lördagen den 21 juli kom drygt 50 vuxna och 6 barn till Rö Folkets Hus för att vara med på den årligt återkommande grillfesten. Farhågorna inför grillandet hade utretts genom kontakter med brandkåren, placering av grillställningen på takplåt o vattenslang bredvid.


I väntan på att alla samlades serverades lite dryck med salta pinnar o nötter. Mona Nixon hälsade alla välkomna och sedan serverades köttet. Tillbehören bestod av potatis-o grönsallad samt baguette.  Alla lät sej väl smaka och det blev endast  några ynka små köttbitar kvar i grillpannan som en medföljande hund lät sej väl smaka. Sedan blev det kaffe med kaka som många tog med sej ut  på verandan för att njuta av den varma o sköna sommarkvällen. Under tiden såldes lotter där några vid dragningen fick vinst och andra inte.


Tack alla som bidrog till denna trevliga fest.


Birgitta Stattin.

Midsommarfirande på Rö Folkets hus 2018


I år hade vi inte vädergudarna på vår sida. Regnet hängde i luften och det blåste kyligt ute från vattnet. Skulle vi kunna dansa runt midsommarstången eller måste vi dansa inne på Folkets Hus?


Strax efter 12 när Mona Nixon hälsade välkommen var det ändå en del människor på plats, många med paraply och regnkläder. Vår lekledare Carina Norberg trotsade regndropparna. Tillsammans med sina spelkvinnor o män stämde hon upp i en sommarmarsch och midsommarstången, som kvällen innan lövats och nu prytts med blommor, bars på starka armar runt planen och sattes på plats. Det var klart att vi skulle dansa runt den.  I år var det en liten ring runt stången men vi som dansande hade lika trevligt som alla år tidigare. Vi fick dansa både kända och nya ringlekar där Carina först visade hur det skall gå till. Dansen avslutades med en hejdundrande raket för att hälsa sommaren välkommen! Vi tackar Carina och hennes medhjälpare för att de i flera år medverkat till att hålla de fina gamla traditionerna vid liv.


Efter dansen fylldes Folkets Hus med fikasugna besökare. När vädret blev stabilare kom det många fler och man kunde också vara ute och roa sej med de olika aktiviteterna. Många prövade lyckan både vid chokladtombolan och vanligt lotteri där innehavare av lotter  med  slutsiffrorna 00, 0 och 5 kunde välja vinst från 3 stora vinstbord inne på Folkets Hus. Många var det också som prövade sina kunskaper med en tipspromenad. Efteråt smakade det säkert gott med en varmkorv.  De som stod i de olika stånden och i köket  hade det både trevligt och stressigt. På senare år har de duktiga spelkvinnorna och männen även spelat en stund efter dansen vilket uppskattas och gör att trivseln ökar.


Firandet  avslutades med sedvanlig prisutdelning till de bästa pilkastarna och de med  bästa resultat på  tipsrundan. 


Rö Folkets Hus och Byalagsförening tackar alla besökare samt  alla som ställt upp även detta år för att skapa ett trevligt midsommarfirande och ge oss ekonomiska förutsättningar att kunna fortsätta driva Folkets Hus och därmed förhoppningsvis även midsommarfirande 2019.

Besök vår hemsida, www.rofolketshus.se  och se vad vi hittar på härnäst.

 

Birgitta Stattin

Vålön, väl värd ett besök i sommar


Söndagen den 3 juni samlades medlemmar från Rö Folkets Hus o Byalagsförening  ute på Baggskäret för att städa vid bryggan och grillplatsen samt såga vindfällen och röja bort sly och strandbråte på naturstigen runt Vålön.

Nu är det fint och vi välkomnar alla båtgäster. Det är bekvämt att angöra bryggan på Baggskäret. Naturstigen på Vålön, som utgår från grillplatsen, är väl värd en vandring. Där finns mycket att se och uppleva. Skyltar med information om växter finns uppsatta på många ställen.

Vid ett senare tillfälle i sommar skall vi bättra på uppmärkningen av stigen så att alla hittar fram till fyren och fortsatt runt Vålön.

Birgitta Stattin


Bengan Jansson Trio gjorde åter ett succéframträdande på Rö Folkets Hus.


Även i år gästades Rö Folkets Hus av  Bengan Jansson, dragspel o sång och hans kompisar Arne Eriksson, kontrabas och Rickard Sandström, gitarr. När de drog igång sin föreställning torsdagen den 10 maj fick vi uppleva en toppenkväll med skickliga musiker.

På ett trevligt och naturligt sätt varvades gamla välkända låtar med lite nyare. Däremellan berättade Bengan historier och minnen från sin långa tid som musiker vilket lockade till skratt och höjde stämningen.

Han berättade även om sin käre vän Allan Edvall och ett besök i hans hem i Vålånger. De gjorde  då ett bejublat framträdande på Rö folkets Hus tillsammans  och därför har detta en särskild plats i hans hjärta. Han sjöng också flera visor skrivna av sin vän.

Efter paus med kaffe o hembakt kladdkaka fortsatte melodierna att avlösa varandra och publiken var med på noterna.

Repertoaren bestod av många låtar komponerade av kända spelmän varav en del finstämda och andra i ett rivigare tempo.  Bla a framförde Bengan Lilla bäcken och Månsken över Ångermanälven.

Som avslutning spelades NoveltyAccordion av Erik Frank.

Vi tackar de som stod för arrangemanget denna kväll, som inte glöms i första taget.

Missade ni detta har ni chansen när Bengan Jansson kommer tillbaka i maj nästa år.

Birgitta Stattin

Höstfest i Rö 14 oktober 2017.

Ett trevligt lördagsnöje är att i goda vänners sällskap komma till ett med marschaller upplyst Folkets Hus och mötas av vackert dukade bord och god välkomstdrink med tilltugg.

Efter en stunds mingel och skvaller serverades en god höstgryta med tillbehör, som åts med god aptit. Under tiden kökspersonalen tog hand om disken fick vi anstränga vår hjärnor att med hjälp av meningar ta fram namn. En del lätta och andra lite klurigare. Två vinnarpar förärades varsin chokladask. Nu var det dags för kaffet med god hembakt äppelkaka o kolasås.

Mätta och belåtna var det sedan dags att bege sig hemåt i höstmörkret. Tack för en trevlig fest

Birgitta Stattin

Vålön en pärla i Ångermanälvens utlopp


Lördagen den 7 oktober 2017, en av de finaste Brittsommardagarna detta år, samlades medlemmar från vår förening utrustade med motor- och röjsågar samt många andra verktyg för att åka båt ut till Vålön och Baggskäret.

Väl framme satt vi igång att röja bort nerfallna träd, sly och vass så nu kan man åter utan problem vandra naturstigen runt ön. Även området kring vindskyddet och grillplatsen på Baggskäret fick en välbehövlig upprustning.


Birgitta Stattin

Surströmmingsfest i Rö 2017

Fredagen den 15 september festade vi på årets upplaga av denna delikatess på Rö Folkets Hus. Att äta surströmming i glada vänners lag är ett måste för de flesta norrlänningar och numera även för många andra. Det började vattnas i munnen redan när vi i dörren kände doften.


Vi satte oss vid de vackert dukade borden och så snart burkarna sattes fram började vi rensa strömmingen. God potatis, hackad lök, gräddfil och tomater är ju goda tillbehör. Tunnbrödmacka  med ost är också ett måste.

Vi åt oss proppmätta men ändå blev det över.


Medan kökspersonalen dukade av såldes lotter. Vid den senare dragningen konstaterades att vissa har tur och andra inte.

Måltiden avslutades med kaffe och en god hembakad kaka.


Tack Mona, Göran o Ove för den goda maten och trevliga samvaron.

Birgitta Stattin

Grillfest med dansotek på Rö Folkets Hus 2017


Lördagen den 29 juli kom drygt 40 personer till Rö Folkets Hus för att var med på den årligt återkommande grillfesten. I väntan på att alla samlades serverades lite dryck med salta pinnar o nötter. Mona Nixon hälsade alla välkomna och sjöng en bordsbön innan vi började servera. Till det alltid välsmakande grillköttet serverades 3 sorters sallad och rabarberchutney. Alla lät sej väl smaka och det blev endast 3 ynka små köttbitar kvar i grillpannan.


Sedan blev det kaffe med kaka innan Dj Rolle körde igång dansoteket. Vi inledde med att sjunga Härnövalsen med Rolle vid dragspelet. Därefter blev det dans till många välkända men också mindre kända låtar. Det var längesen det var sånt hålligång på Folkets Hus. Värmen steg i lokalen och det var många som tog en paus ute på altanen för att svalka sej och få frisk luft.


Tack alla som bidrog till denna trevliga fest.


Birgitta Stattin.


Traditionsenligt midsommarfirande på Rö Folkets hus 2017


Redan strax efter elva kom de första gästerna till vår väl förberedda fest. Den blågula flaggan fladdrade i vinden och solen lyste som många år tidigare, och gjorde den ymniga försommargrönskan ännu vackrare.

Mycket folk fanns på planen bakom Folkets Hus redan klockan 12 och en kvart senare var där alldeles fullt. Festligheterna inleddes med musik av Carina Norberg med  spelkvinnor o män medan många vuxna och barn hjälpte till att  blomstersmycka stången, som kvällen innan lövats. Johannes Menzel hälsade alla välkomna. Därefter sattes midsommarstången på plats av starka armar allt till trevlig musik av fioler och dragspel. Vår lekledare Carina Norberg bjöd upp till dans vilket uppskattades av många. Det var en vid ring runt stången och  många vuxna med sina barn deltar så att den fina traditionen hålls vid liv. Vi fick dansa både kända och nya ringlekar där Carina först visade hur det skall gå till. Dansen avslutades med en hejdundrande raket för att hälsa sommaren välkommen!

Efter dansen fylldes gräsmattan kring midsommarstången med picknickfiltar, barnvagnar o fikakorgar. Stora och små deltagare kunde också köpa fika med hembakt bröd inne på Folkets Hus, äta korv och i år även kycklingspett samt roa sig vid alla aktiviteterna, fiskdamm. pilkastning, luftgevärskytte, boll på burk och boll i hink. Många prövade lyckan både vid chokladtombolan och vanligt lotteri där innehavare av lotter  med  slutsiffrorna 00, 0 och 5 kunde välja vinst från 3 stora vinstbord inne på Folkets Hus. Många var det också som prövade sina kunskaper med en tipspromenad.  De som stod i de olika stånden och i köket  hade det både trevligt och stressigt. På senare år har de duktiga spelmännen även spelat en god stund efter dansen vilket uppskattas och gör att trivseln ökar.

Festen avslutades med sedvanlig prisutdelning till de bästa pilkastarna och några med alla rätt på  tipsrundan. 

Rö Folkets Hus och Byalagsförening tackar alla besökare samt  alla som ställt upp även detta år för att skapa ett trevligt midsommarfirande och ge oss ekonomiska förutsättningar att kunna fortsätta driva Folkets Hus och därmed förhoppningsvis även midsommarfirande 2018.

Besök vår hemsida rofolketshus.se och se vad vi hittar på härnäst.

Birgitta Stattin

Bengan Jansson Trio gjorde succéframträdande på Rö Folkets Hus.  Maj 2017


Rö Folkets Hus var fullsatt när Bengan Jansson, dragspel o sång och hans kompisar Arne Eriksson, kontrabas och Rickard Sandström, gitarr drog igång sin föreställning torsdagen den 25 maj. Vilka skickliga musiker.

På ett trevligt och naturligt sätt varvades gamla välkända låtar med lite nyare. Bl a spelades den önskade låten ”Myrstacken” av Eric Öst, vilken kräver stor fingerfärdighet på dragspelet. Därimellan berättade Bengan historier och minnen från sin långa tid som musiker vilket lockade till skratt och höjde stämningen. Det var 23 år sedan han hade ett framträdande på Rö folkets Hus tillsammans med sin käre vän Allan Edvall och tyckte nu att det var trevligt att vara tillbaka. Många Röbor pratar om detta än idag. Han sjöng också flera visor skrivna av sin vän.

Efter paus fortsatte melodierna att avlösa varandra och publiken var med på noterna. Repertoaren bestod av många låtar komponerade av kända spelmän varav en del finstämda och andra i ett rivigare tempo.  Bla a framförde Bengan Portugals vinnande bidrag i Eurovision. Några av oss fick höra önskelåtar, lilla bäcken och månsken över Ångermanälven.

Som avslutning spelades NoveltyAccordion av Erik Frank. Extranumret bestod av ett potpurri av publikönskade låtar.

Vi tackar de som stod för arrangemanget denna kväll, som inte glöms i första taget.

Missade ni detta har ni chansen när Bengan Jansson kommer tillbaka 10 maj nästa år.

Birgitta Stattin

Gökotta på Middagsberget 2017!


Kristihimmelfärdsmorgonen den 25 maj träffades några Röbor och besökande anhöriga vid sandtaget efter vägen Svedje till Rö för att traditionsenligt vandra den stenrösade stigen upp till middagsberget och fira gökotta. Med på färden var två smågrabbar som tog täten och skuttade och sprang för att hinna se och uppleva så mycket som möjligt.

Under vandringen hörde vi mycket olika fågelläten och såg både älg- och orrespillning samt blåbärsblom och många fina mossor och inte minst den underbara utsikten över Rö, Vålön och älven.

Vi nådde bergets topp och letade oss fram till triangelpunkten där stenarna naturligt bildar bra sittplatser. Nu skulle det bli gott med fika. I år hörde vi inte göken ens via telefon på ”you tube”. Däremot fick vi oss ett gott skratt när Kalle skulle slänga sin överblivna macka till räven. Lite försiktigt och en smula rädd närmade han sig rotvältan som pappan pekat ut som lämplig plats. Tänk om räven är där sa han. Nej det är han inte sa pappa. Då kom frågan; är han död?

Vederkvickta över utsikt, mat, dryck och trevlig samvaro traskade vi sedan nerför berget för att fortsätta njuta av den vackra dagen hemmavid. Följ med nästa år får ni en härlig naturupplevelse.


Birgitta Stattin

Musikcafé i Rö

Söndagen den 26 mars tog vi oss till Rö Folkets Hus för att lyssna när 23 spelkvinnor och män i Säbrå orkesterförening under ledning av Björn Hedström framförde klassiska stycken av flertalet berömda kompositörer.

Evenemanget inleddes med kaffe o hembakt bröd. Efter att Rö Folkets Hus o Byalagsförenings ordförande Johannes hälsat alla välkomna presenterade dirigenten Björn Hedström det första stycket och sedan var det bara att njuta.

I första delen av programmet var det särskilt stycket; Barcarolle av J Offenbach ,jag kände igen och blev alldeles lyrisk. Mitt i programmet gjordes en kort paus där vi kunde hämta påtår eller mera kaffebröd. Själv hämtade jag ett glas hemgjord flädersaft. I andra delen framfördes bl a stycket; I en klosterträdgård av A W Ketelbye. Tala om att det lät vackert. Orkestern avslutade med Symfoni No.5-FINAL av L V Beethoven. Johannes framförde åhörarnas tack och därefter fick vi lyssna till ett extranummer.

Vederkvickta till kropp och själ skildes vi åt i det vackra vårvädret. Ni som inte tog tillfället i akt att lyssna på god musik har enligt Björn Hedström en ny chans den 17 maj när de uppträder i foajen på Härnösands teater.

Birgitta Stattin

Internationell julfest i Rö 2017


Ett år går försvinnande fort. 8 januari var det åter dags att dansa ut julen på Rö Folkets Hus. Även i år med  rekorddeltagande av  vuxna och  barn i alla åldrar och olika nationaliteter. Kommunen hade välvilligt ställt sin buss till förfogande för att skjutsa barn och föräldrar från Utansjö till Rö.

De första som anlände till festen var lekledaren Carina Norberg med spelmännen Sonja Ramström, Isak Eriksson. Annelie och Rickard Lindeberg samt Magnus, Axel och Emil  van Weelie. Sedan kom också trollmor som på ett förunderligt sätt hade fått nys om att vi hade fest. Hon hade fyllt sin väska med guldpengar som hon generöst delade ut till barnen. Därefter kom deltagarna i en jämn ström tills salen var alldeles fylld

I väntan på att alla skulle hinna komma serverades glögg, saft och pepparkakor till fin julmusik. Efter detta bjöd lekledare Carina Norberg med spelmän upp till dans och jullekar. Vi började med en långdans. Därefter fick vi vara både grodor, grisar, rävar, kråkor och mycket mer innan det sköts upp en hejdundrande raket. Dansen avslutades liksom föregående år med sången … nu är glada julen slut… allt för att det skall bli en fortsättning även nästa år. 

Trötta och varma efter dansen smakade fikat med hembakt bröd mycket gott. Vi fick snabbt plocka fram 3 extra bord för att alla skulle få plats. Under fikapausen spelade spelmännen, som kallar sig Rö Salongsorkester, ytterligare några låtar.

Sedan var det barnens tur att klättra upp på scenen och sjunga några sånger till ackompanjemang av orkestern.

Slutligen anlände den efterlängtade tomten som delade ut en godispåse till alla barnen. Den stiliga tomten fick många goa kramar för detta.

Ett tack till alla deltagare, spelmän och de som hjälpte till med fikat samt Lena och Sven-Erik Landin och Anna-Lena Dahlqvist som gjorde det möjligt för de boende i Utansjö att även detta år få uppleva en svensk julfest samt inte minst till tomen och nissen som körde renarna.

Ett särskilt tack riktas till Härnösands kommun för det ekonomiska bidraget.


Rö Folkets Hus och Byalagsförening/Birgitta Stattin